Menu
EUR
Wat kost een infraroodpaneel?

Wat kost een infraroodpaneel?

Door: Bert Willemsen Reacties: 0

Infraroodpanelen zijn een populaire en efficiënte manier om ruimtes te verwarmen. Ze bieden niet alleen energiezuinige verwarming, maar hebben ook voordelen zoals directe warmte en een positief effect op het binnenklimaat. Maar wat zijn de kosten van deze panelen, en hoe verhouden ze zich tot traditionele verwarmingsmethoden?

Wat kost een infraroodpaneel?

De kosten van een infraroodpaneel zijn afhankelijk van het wattage en het energieverbruik. In deze blog bespreken we de kosten van drie veelvoorkomende infraroodpanelen: 200 watt, 300 watt, en 550 watt. Daarbij gaan we uit van het gemiddelde elektriciteitstarief in Nederland (ongeveer €0,40 per kWh in 2024).

bron: https://www.degree-n.com/kosten-infrarood-verwarmingspanelen-per-jaar-verbruikskosten/

1. Infraroodpaneel 200 watt

  • Aanschafkosten: Een 200 watt infraroodpaneel kost gemiddeld tussen de €100 en €150.
  • Verbruikskosten: Dit paneel verbruikt 0,2 kWh per uur. Bij een energieprijs van €0,40 per kWh, kost het je ongeveer €0,08 per uur om te draaien.
  • Jaarlijkse kosten: Als je dit paneel 5 uur per dag gebruikt gedurende 150 dagen per jaar, zijn de jaarlijkse verbruikskosten ongeveer €60.

2. Infraroodpaneel 300 watt

  • Aanschafkosten: Voor een 300 watt paneel betaal je meestal tussen de €150 en €200.
  • Verbruikskosten: Dit paneel verbruikt 0,3 kWh per uur, wat neerkomt op €0,12 per uur.
  • Jaarlijkse kosten: Bij hetzelfde gebruik (5 uur per dag, 150 dagen per jaar) bedragen de jaarlijkse kosten ongeveer €90.

3. Infraroodpaneel 550 watt

  • Aanschafkosten: De prijs voor een 550 watt paneel ligt tussen de €200 en €300.
  • Verbruikskosten: Dit paneel verbruikt 0,55 kWh per uur, wat neerkomt op €0,22 per uur.
  • Jaarlijkse kosten: Bij 5 uur gebruik per dag, 150 dagen per jaar, zijn de jaarlijkse verbruikskosten rond de €165.

Vergelijking met traditionele CV-ketel

Een infraroodpaneel heeft een heel ander werkingsprincipe dan een traditionele CV-ketel. Terwijl een CV-ketel de lucht verwarmt, stralen infraroodpanelen directe warmte af, vergelijkbaar met zonnestralen. Dit maakt infraroodpanelen vaak efficiënter voor het lokaal verwarmen van specifieke ruimtes. Enkele voordelen van infraroodpanelen zijn:

  • Energie-efficiëntie: In plaats van het verwarmen van de hele luchtmassa in een ruimte, richt een infraroodpaneel zich direct op objecten en mensen.
  • Lagere operationele kosten: Hoewel de initiële aanschafprijs voor infraroodpanelen hoger kan zijn dan bij een CV-ketel, zijn de verbruikskosten vaak lager, zeker in goed geïsoleerde ruimtes.
  • Geen onderhoudskosten: Waar een CV-ketel regelmatig onderhoud vereist, hebben infraroodpanelen geen bewegende delen en vrijwel geen onderhoud nodig.

Conclusie

Infraroodpanelen bieden een energiezuinige en kosteneffectieve manier van verwarmen, vooral wanneer je gericht ruimtes wilt verwarmen zonder het hele huis op te warmen. De exacte kosten hangen af van het wattage van het paneel en het gebruik, maar over het algemeen bieden ze een aantrekkelijke optie vergeleken met traditionele verwarmingsmethoden.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €150,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!